Een overdekt terras: mogelijkheden & accessoires

Droom jij ook van een overdekt terras met (openschuifbaarlamellen dak in je tuin? Wel, dan ben je zeker niet de enige. De mogelijkheden zijn niet alleen bijna eindeloos, maar de esthetische kracht van je buitenleven krijgt op die manier ook een extra boost. Voor veel mensen vormt een overdekt terras de perfecte comfort-combinatie op de fijne lijn tussen indoor en outdoor. Sommige gebruiken het eerder als relax spot, terwijl het voor andere een tweede werkruimte is. Contacteer ons voor alle mogelijkheden of informeer jezelf over de prijs van een terrasoverkapping.

Wat zijn de mogelijkheden van een overdekt terras?

Volledig open lamellen dak

Kies je voor een overdekt terras, waarbij de lamellen volledig open kunnen? Dan bezorgt 85 % van de dakoppervlakte je 100 % zonlicht. En als het een beetje donkerder mag zijn, schuif je het dak gewoon dicht of kantel je een deel van de lamellen. Een andere optie is een openschuifbare terrasoverkapping.

Screen-zijwanden

Om wat meer privacy te creëren, kan je je overdekt terras met screens afwerken. Dat zijn grote tech-polyester doeken die voor de ramen komen, en op die manier voor jou warmte, zonlicht of nieuwsgierige ogen dempen. Hoe hard die demping is, blijft 100 % afhankelijk van je eigen gekozen afwerking. Heb je bijvoorbeeld graag dat je screendoek heel transparant is? Dan zal dat een ander gevoel geven dan een doek met een hogere dichtheid, waar niemand door kan kijken. Zelfs niet de wind, want de screens zijn bestand tegen windsnelheden tot 130 km/uur.

Glazen zijwanden

Glazen zijwanden zijn ook een mogelijkheid en verhogen het rendement van je overdekt terras, omdat de warmte beter binnen blijft. Het nadeel is dan weer dat deze soort wanden, in tegenstelling tot screens en lamellen, altijd zichtbaar blijven. Maar daar kan je creatief mee omgaan, door de wanden bijvoorbeeld vaste functies te geven.

Terrasverwarming

Voor mensen die bijvoorbeeld graag een boek lezen in de tuinlijke herfst of gezinnen die soms verrast worden door een koude lentewind, is terrasverwarming essentieel. De verwarmingscompartimenten worden bovenaan bevestigd, zodat je het altijd gezellig warm hebt. Haaaa… Zalig

Terrasverlichting

Fabrikant Renson maakt zelf gebruik van handige led-strips die uit het zicht zijn geplaatst, maar je kan je nieuwe buitenruimte natuurlijk zelf ook nog aankleden met extra sfeerlicht, kussens en andere decoratie-objecten.

Bediening-op-afstand voor het overdekt terras

Het is mogelijk om je overdekt terras met lamellen dak ook van op afstand te bedienen. Zo kan je de lamellen bijvoorbeeld sluiten wanneer je net weg van huis bent en een stortbui opmerkt. Maar er zijn ook systemen, zoals de detectoren van Somfy, die de lamellen automatisch draaien wanneer er te veel uv-stralen in de lucht zijn. Zo blijf je zorgeloos verder genieten van je overdekt terras.

Een lamellendak? De voor- en nadelen

Voordelen van een lamellen dak

  • Alle controle
  • Minder ontsnapte warmte
  • Bestand tegen weer en wind
  • Groot aanbod van afwerkingen en mogelijkheden

Nadelen van een lamellen dak

  • Complexere plaatsing en ondergrond van de constructie
  • Mogelijk lichtverlies
  • Hogere prijsklasse